Trap schilderen

Trap schilderen

Heeft u een houten trap, maar de verf laat los en is niet meer mooi, dan is het tijd om deze een opknapbeurt te geven. Door uw trap te voorzien van een nieuwe verflaag lijkt deze weer als nieuw. Het schilderen is geen moeilijke of kostbare klus indien men kijkt naar de materialen. Het schilderen kost alleen veel tijd. Indien u graag zelf aan de slag wilt gaan met het schilderen dan hebben wij onderstaand 6 stappen beschreven wat de beste aanpak is. Wilt u het schilderwerk liever uitbesteden? Ook dan bent u bij Van de Velde aan het juiste adres. Via het contactformulier vraagt u vrijblijvend diverse offertes aan. Na ontvangst van uw aanvraag zetten wij deze door naar maximaal 6 schilders bij u uit de regio. Het is aan u om de aanbiedingen op uw gemak met elkaar te vergelijken.

Stap 1: Opzoek naar de juiste verf

De kleur is natuurlijk het belangrijkste onderdeel, dat zal uiteindelijk het uiterlijk zijn van de trap. Niet elke lak is geschikt voor de klus, doordat er veel in uw trappenhuis wordt gelopen, moet de lak slijtvast zijn. Door alle voeten die er overheen gaan, wordt de verf zwaar belast. Voor een sterke lak, kunt u het beste kiezen voor een urethaan alkydhars basis. Deze lag is in zijde- en in hoogglans verkrijgbaar. Wilt u echter een matte look, dan kunt u kijken bij vloerverf, dit is ook uiterst sterke verf. In de bouwmarkten zijn veel kleuren verkrijgbaar en kunt u kijken welke kleur er in uw woning geschikt is. Bezuinig niet op de verf is ons advies. Er mag een grove laag overheen, dit geeft namelijk het mooiste resultaat.

Stap 2: Afplakken

Voordat u begint met het verwijderen van de oude laag verf, is het verstandig om eerst het gedeelte af te plakken dat niet geschuurd en geschilderd hoeft te worden. U wilt ten slotte alleen de trap schilderen, niet de muren ernaast. Voor het afplakken kunt u schilderstape of een polyethyleen folie gebruiken.

Stap 3: Oude verflaag verwijderen

Nu niet direct beginnen met schilderen, de eerste stap is het veststellen van de laag die nog op de trap zit. Zijn het oude olie- of beitslagen, dan zijn deze alleen te verwijderen door goed te schuren. Een oude verflaag kunt u het beste verwijderen met een afbijtmiddel in combinatie met een verfkrabber. Deze stap neemt veel tijd is beslag, maar is belangrijk voor een mooi eindresultaat. Zit er een traploper, of is uw hele trappenhuis bekleed? Haal dit er dan eerst af en probeer zoveel mogelijk lijm te verwijderen van de treden.

Gratis offertes vergelijken

Stap 4: Treden schuren

Wanneer u de verlaag heeft verwijderd van de trap, is het tijd om te gaan schuren. Gebruik hiervoor een grove korrel van 100, waarmee u verfrestanten kunt verwijderen. Maak nadat u de hele trap heeft geschuurd, de treden schoon. Zuig met een stofzuiger eerst het stof op en maak het daarna met een natte doek schoon. De vezels van de treden gaan nu rechtop staan. Laat de treden drogen en schuur met de houtnerf mee. Gebruik voor dit onderdeel een fijnere korrel, een korrel grootte tussen de 150 en de 200. Door met de nerf mee te schuren voorkomt u dat u krassen in het hout maakt. Nadat u de trap met een fijne korrel heeft geschuurd, maakt u het nogmaals schoon.

Stap 5: Primer aanbrengen

Nadat u de trap is opgedroogd, moeten er twee lagen primer aangebracht worden. Breng de eerste laag aan en laat deze opdrogen. Nadat deze goed is opgedroogd, schuurt u deze laag licht op met schuurpapier korrel 160 of 180. Maak de treden weer schoon en laat het opdrogen. Is alles droog, dan kan de tweede laag aangebracht worden. Laat ook deze laag weer goed opdrogen en schuur het weer licht op. Na het schuren de treden weer afnemen met een natte doek om het stof te verwijderen. Is het schoongemaakte opgedroogd, dan is het tijd voor de definitieve laag. De ondergrond is heel belangrijk voor het uiterlijk van de definitieve laag verf.

Stap 6: Definitieve verflaag

Na al het voorbereidende werk, kunt u nu eindelijk beginnen om de trap mooi te maken. Net als de primer, dient u ook deze definitieve laag twee maal aan te brengen. Zit de eerste laag op de treden, schuur deze dan licht op. Schuur tot dat de trap glad is. Maak na de schuurbeurt uw trappenhuis weer helemaal stofvrij met de stofzuiger en een natte doek. Is het water opgedroogd, dan kunt u beginnen met de laatste laag. Nadat de laatste laag is opgedroogd, kunt u zeer tevreden en trots zijn op uw eindresultaat. Eventueel kunt u uw trap nog een “finishing touch” geven door er een nieuwe traploper op te plaatsen.

Trap schilderen offerte aanvragen


Schilder offerte

Eventuele extra’s

Het is natuurlijk mogelijk om extra’s aan uw trap aan te brengen om hem nog mooier te maken. Denk hierbij aan een traploper, of aan spotjes in het trappenhuis. De spots kunt u het beste installeren wanneer u de trap heeft geschuurd. Natuurlijk brengt u de traploper pas aan wanneer de laatste verflaag goed is opgedroogd.

Offerte aanvragen

Het schilderen van het trappenhuis is een tijdrovende klus, waar niet iedereen op zit te wachten. Hiervoor kunt u natuurlijk ook een schilder voor inhuren die dit dagelijks doet en weet hoe hij het beste resultaat uit uw trap kan krijgen. Door een offerte aan te vragen, krijgt u een goed beeld van de investering die nodig is voor een mooi trappenhuis. Dit kan natuurlijk gehaal vrijblijvend en kosteloos. Voor al uw binnen- en buitenschilderwerk bent u bij Van de Velde aan het juiste adres.