Buitenkozijnen schilderen

Buitenkozijnen schilderen

Het buitenschilderwerk heeft in Nederland veel te voorduren. Goed schilderwerk, juiste verf en regelmatig onderhoud houden uw kozijnen in een goede conditie. Zonder onderhoud kan er houtrot in uw kozijnen ontstaan, waar uiteindelijk lekkages uit kunnen ontstaan. Ga daarom voorbereid aan de slag en werk zorgvuldig als u uw raamkozijnen gaat schilderen. In 7 stappen hebt u uw kozijnen voorzien van een nieuwe verflaag. Besteedt u het schilderwerk aan uw buitenkozijnen liever uit? Via het contactformulier vraagt u vrijblijvend diverse offertes aan. Na ontvangst van uw aanvraag zetten wij deze door naar maximaal 6 schilders bij u uit de regio. Het is aan u om de aanbiedingen op uw gemak met elkaar te vergelijken.

Nieuwe kozijnen laten plaatsen? Overweeg dan kunststof kozijnen.

Benodigdheden verwijderen verflaag

Voor het verven van uw raamkozijnen hebt u heel wat gereedschap en materialen nodig. Zonder gereedschap is het lastig om de ouwe verflaag te verwijderen. Hieronder een lijst met al het gereedschap dat u nodig zult hebben.

 • Gasbrander/verfföhn
 • Verfkrabber
 • Plamuurmes breed en smal
 • Zachte borstel
 • vlakschuurmachine

Benodigdheden schilderwerk

Naast al dit gereedschap hebt u ook diverse materialen nodig waarmee u de klus kunt uitvoeren. Onderstaand een opsomming van de materialen die u nodig hebt bij het uitoeren deze klus. Het is verstandig om deze benodigdheden in huis te halen voordat u aanvangt met het schilderen van uw buitenkozijnen.

 • Verf
 • Fijne schuurpapier
 • Grove schuurpapier
 • Acrylaatkit
 • Terpentine
 • Houtrotvuller
 • Plamuur
 • Schilderstape
 • Roerhoutjes
 • Kwasten
 • Lakrollers
 • Schuimrollers
 • Verfbakje
 • Grondverf

Gratis offertes vergelijken


Stap 1, Voorbereiden

Verwijder als eerste loszittend verf, daarna maakt u met een scheutje ammonia de ondergrond vetvrij. Is het hout in een goede staat en laat de verf niet los en is er geen houtrot te ontdekken, dan hoeft u alleen maar de oude verf en laklaag op te schuren tot een egaal vlak. Hierna hoeft u de stappen tot en met 5 niet uit te voeren en gaat u verder met stap 6. Verkeren uw kozijnen in een slechte staat en is er houtrot? Met een verfföhn of een gasbrander haalt u de verlaag er met een verfkrabber af. U mag het ook met de hand schuren, dit neemt wel meer tijd in beslag dan met een verfföhn. Met de houtrotvuller vult u de naden door houtrot weer op tot een mooi geheel. Hebt u echter alleen loslatende verf, schuur dan het geheel op tot dat u een egale ondergrond hebt. Vaak is dit helemaal tot aan het blanke hout. Probeer de ondergrond zo egaal mogelijk te krijgen voordat u naar een volgende stap gaat.

Stap 2, Ramen en kozijn en afplakken

Kozijnen afplakken

U wilt niet per ongeluk over uw ramen heen schilderen, daarom is het verstandig om met schilderstape de boel af te plakken. Let er wel op dat u de tape er gelijk afhaalt als de klus klaar is. Door de zon kan de lijm van de tape hard worden en is het moeilijk te verwijderen. Bespaar niet op uw gereedschap en materialen, de duurdere materialen zijn vaak degelijker en doen beter hun werk. Professioneel schilderstape kunt u namelijk langer laten zitten dan gewoon tape. Doordat u de schilderklus zelf uitvoert, houdt u geld over omdat u geen schildersbedrijf hoeft in te schakelen.

Stap 3, Verf klaarmaken

Roer met een roerhoutje de verf gedurende 3 minuten door. Na het roeren doopt u uw kwast in de verf en strijkt u hem af tegen de zijde van het blik. Doe dit meerdere malen tot dat de kwast verzadigd is van de verf, maar niet drupt.
Verf klaarmaken

Stap 4, Grondverf aanbrengen

Met de kwast brengt u een laag grondverf aan, doe dit met lange, krachtige halen in de richting van de houtnerf. Strijk overlappende stukken goed uit om druipers te voorkomen, het zou extra werk zijn als u deze later weer weg moet halen. Daarnaast is het belangrijk dat u niet in de volle zon gaat schilderen, dan verdampt het oplosmiddel in de verf te snel.

Stap 5, Grote vlakken verven

Het duurt natuurlijk veel te lang als u met een kwast grote oppervlakten moet schilderen, daarom kunt u hier het beste een verfroller voor gebruiken. Schilder het vlak boven naar beneden en van links naar rechts in overlappende banen. Zorg ervoor dat het verf goed over de roller is verdeeld en dat u de verf ook gelijkmatig over het vlak verdeeld.

Stap 6, Grondlaag opschuren

Is de grondlaag goed opgedroogd en plamuur eventuele oneffenheden weg. Is de plamuur hard geworden, schuur dit dan licht op met schuurpapier (korrel 120). Is de hele ondergrond egaal geschuurd, maak dit dan schoon door het kozijn af te stoffen en schoon te maken. Pas als het helemaal schoon is, kunt u beginnen met de volgende laag.

Stap 7, Lakken of beitsen

Hebt u de grondlaag zorgvuldig geschuurd en schoongemaakt, dan kunt u nu beginnen met de lakken of beitsen. Voor een mooi resultaat, kunt u het beste twee dunne lagen aanbrengen. Schuur de eerste laag weer licht op, voordat de definitieve laag er overheen komt. Zorg er ook nu weer voor, dat u het kozijn na de schuurbeurt goed reinigt. Laat de laatste laag opdrogen en uw kozijnen kunnen er weer een aantal jaren tegenaan. Maak ze wel regelmatig schoon om houtrot te voorkomen, tevens ziet u tijdens het onderhouden of de verf zich goed houdt.

Tips

Tijdens de verfbeurten in, bewaart u de verfkwasten of rollers in een jampot met water, of u wikkelt ze in aluminiumfolie. Haal het water er voordat u weer gaat verven uit, door hem uit te kloppen of door hem af te deppen in keukenpapier. Bent u helemaal klaar met schilderen, laat de kwasten dan opdrogen en lever ze in als klein chemisch afval. Dit is beter voor het milieu. Verf restanten kunt u natuurlijk wel opbergen en bewaren. De deksel van de verfblikken slaat u dicht met een hamer. Zet de blikken hierna ondersteboven neer, de verf zorgt dan zelf voor een luchtdichte afsluiting waardoor er geen vel over de verf ontstaat.


Schilderwerk offerte

Tot slot

Het aanbrengen van mooi schilderwerk op uw buitenkozijnen is een behoorlijke opdracht. Ziet u het niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Of bent u simpelweg benieuwd naar de prijzen die Van de Velde hanteert? Vraag dan gerust een offerte aan. U ontvangt spoedig een vrijblijvende prijsopgave toegestuurd. Van de Velde heeft ruime ervaring in zowel binnen– als buitenschilderwerk. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn vragen wij u een zo compleet mogelijke omschrijving te geven. Hoeveel raamkozijnen betreft het? Wanneer zijn ze voor het laatst onderhouden? Indien wij hiervan op de hoogte zijn, zijn wij in staat u een voorstel op maat te doen.