Zelf houtrot verwijderen
 

Zelf houtrot verwijderen

Tijdens het verven van uw kozijnen komt u houtrot tegen, dit is gelukkig nog niet het teken dat u uw kozijnen of deur moet vervangen. Houtrot is namelijk gemakkelijk te verwijderen en de verrotte houtconstructie is tamelijk eenvoudig te repareren. U hebt alleen een handleiding nodig en het juiste gereedschap. Bent u zelf geen klusser, dan neemt Schildersbedrijf Van de Velde dit werk voor u uit handen. Wilt u het graag eerst zelf proberen, dan is hier een stappenplan voor u om zelf houtrot te verwijderen en uw kozijnen weer naar oude staat te herstellen. Benieuwd naar de prijzen voor het uitbesteden van uw klus? Via het contactformulier vraagt u vrijblijvend diverse offertes aan. Na ontvangst van uw aanvraag zetten wij deze door naar maximaal 6 schilders bij u uit de regio. Het is aan u om de aanbiedingen op uw gemak met elkaar te vergelijken.

Benodigdheden verzamelen

Voordat u aan de slag kan gaan hebt u eerst aan aantal producten en stukken gereedschap nodig. Pas wanneer u alles klaar hebt liggen kunt u aan de slag met het repareren van de deur of het kozijn. Let er ook op dat het een droge dag is, dit omdat het hout droog moet blijven. Voor u een lijstje met benodigdheden:

 • Een priem
 • Hamer
 • Beitel
 • Föhn
 • Brede en smalle plamuurmes
 • Plankjes voor een bekisting
 • Folie voor in de bekisting
 • Houtrotstoppen en houtrotvuller
 • Normaal en fijn schuurpapier
 • Grond- en topverf
 • Houtvochtigheidsmeter

Dit zijn de essentiële benodigdheden om houtrot te verwijderen en het hout te herstellen.

Gratis offertes vergelijken

Stap 1: Houtrot markeren

Over het algemeen is houtrot wel zichtbaar, hout brokkelt af en kan zich volzuigen met vocht. Vaak zit er ook houtrot rondom de plaats waar houtrot zichtbaar is. Dit kunt u controleren door met een (botte) priem in het hout te prikken. Wanneer hout nog in een goede staat fungeert, krijgt u de priem het hout niet in. Houtrot is erg zacht en voelt sponzig aan, de priem verdwijnt gemakkelijk in het hout en zo kunt u controleren of het hout onder de verflaag nog goed is. Daarbij kunt u kijken of het vochtgehalte van het hout nog goed is. Hout mag van zichzelf best een beetje vochtig zijn, een percentage onder de 20 procent is goed. Met de houtvochtmeter kunt u controleren of het hout niet te vochtig is. Vervolgens kunt u het gedeelte dat u moet repareren aftekenen.

Stap 2: Verwijderen van het houtrot

Nu u alle plekken van houtrot heeft getraceerd, kunt u overgaan op het verwijderen van het rotte hout. Met een hamer en een beitel haalt u het rotte gedeelte uit het hout. Begin niet te ijverig met verwijderen, maar doe het stukje bij beetje om schade aan het goede hout eromheen te voorkomen. Nadat al het houtrot verwijderd is, neemt u nog een centimeter van het goede hout weg om er zeker van te zijn dat u al het houtrot hebt verwijderd. Naast dat u het houtrot hebt verwijderd, is het ook goed om al het verf van het kozijn af te halen om het herstellen straks een stuk gemakkelijker te maken.

Stap 3: Drogen

Na het verwijderen is het tijd om het gedeelte dat over is gebleven goed schoon te maken en te drogen. Met een haarföhn maakt u het hout goed droog, doe dit niet met een verfföhn, deze worden namelijk te heet. Blaas het vrijgemaakte gedeelte goed schoon en droog. Met de houtvochtmeter kunt u controleren of het hout droog genoeg is, het moet onder de 20% zitten. Zit het toch boven dit percentage, maak het hout dan nog droger.

Stap 4: Houtrotstopper aanbrengen

Nu alles is gedroogd en schoongemaakt is, kan het impregneermiddel worden aangebracht. Dit middel dringt diep door in het hout en zorgt dat het hout niet verder aangetast kan worden door vocht. Met een kwast brengt u de houtrotstopper aan en moet u ervoor zorgen dat het vrijgemaakte gedeelte goed droog blijft. Kies daarom een droge dag uit waarop u houtrot gaat behandelen. De meeste houtrotstoppers zullen 6 uren nodig hebben om op te drogen.

Stap 5: Houtrotvuller aanbrengen

Nu de houtrotstopper is opgedroogd, kunt u het hout gaan behandelen met houtrotvuller. Het vullen gebeurd met een wat kleiner plamuurmes. Het kan zijn dat er een groot gedeelte verwijderd moest worden omdat er veel houtrot aanwezig was. In dat geval gaat het repareren op een andere manier. Maakt met behulp van plankjes een bekisting waarmee u de houtrotvuller op de juiste plek kunt aanbrengen. Om de vuller niet aan de bekisting te laten plakken, kunt u gebruik maken van bekistingfolie of -olie. Vul vervolgens de bekisting is laagjes op, zo voorkomt u dat kleine gedeeltes niet worden opgevuld. Na het behandelen en het vullen van de houtrotvuller, moet de vuller circa 6 uur drogen.

Stap 6: Afwerken

Nu alles is gevuld en is opgedroogd, kunt u beginnen met afwerken. Zorg dat alles weer mooi bij elkaar aansluit door het goed te schuren en het geheel wederom een mooi kleurtje te geven. Verwijder als eerste de bekisting en schuur het geheel op met een normale korrel schuurpapier. Wanneer dit nog niet naar wens is, zou u het nog met een schuursponsje kunnen verfijnen. Is het oppervlak geheel naar uw wens en is het mooi glad, dan kunt u beginnen met het aanbrengen van de grondverf en daarna de topverf.


Het werk uithanden geven

Wilt u deze klus liever uithanden geven, dan staat Schildersbedrijf Van de Velde voor u klaar. U vraagt heel gemakkelijk een vrijblijvende offerte aan door eerst het contactformulier in te vullen. Vervolgens staat Schildersbedrijf Van de Velde u bij, bij het verwijderen van houtrot en het herstellen van uw kozijn of deur.