muur stucen

Muren stucen

Na het stucen in uw nieuwbouw- of bestaande woning zult u jaren genieten van mooi afgewerkte plafonds en muren. Wilt u uw muur behangklaar laten afwerken? Of wilt u juist een korrelpleister laten aanbrengen? U bent bij ons aan het juiste adres. Wij zijn een netwerk van erkende stukadoors. Wanneer u het offerteformulier invult ontvangt u meerdere offertes van stukadoors uit uw regio. De offertes vergelijkt u op kosten en aanbod. Vervolgens kiest u de vakman voorzien van de beste voorwaarden en prijs voor uw klus. Vragen over korrelpleister of het sausklaar afwerken van muren zijn tevens van harte welkom. We helpen u graag!

Wat is stucen precies?

Stucen is simpelweg het afwerken en egaal maken van een oppervlak met behulp van een laag cement. Stucwerk kunt u onder andere aanbrengen op beton, metselwerk of gipsplaten. U kunt uw muur stucen als eindafwerking. Na het afwerken van uw muur is het niet meer nodig om deze te verven of behangen. Het cement kan aangebracht worden in de door u gewenste structuur en kleur. Het kan echter tevens aangebracht worden als onderlaag indien er bijvoorbeeld scheuren in uw muur zitten. Een laag cement zorgt ervoor dat de muur weer vlak en glad is. Dit wordt ook wel sausklaar of behangklaar genoemd.

Glad stucwerk of sierpleister?

U hebt de keuze uit glad stucwerk of sierpleister. Zoals de naam al zegt maakt glad cement een wand geheel vlak en glad. Een muur wordt helemaal glad gemaakt indien deze sausklaar moet zijn. Een sierpleister zoals korrelpleister is juist alles behalve glad. Bij korrelpleister zit er een fijne structuur op de muur. Korrelpleister bestaat veelal uit een mix van kunststof pleister en ganietkorrels. Een korrelpleister geeft een muur een drukker effect. Een nadeel van een korrelpleister is dat stof op de muur blijft zitten omdat het ruw is. Een beschadiging in korrelpleister is daarnaast lastiger te repareren. Met korrelpleister is het stucen op hout tevens mogelijk.

Gipsgebonden pleisters

Gipsgebonden pleisters worden steeds populairder vanwege verschillende redenen. Ze hebben een lange levensduur en zorgen dat bijvoorbeeld tegels goed kunnen hechten. Ze zijn daarnaast onderhoudsarm en waterafstotend. Knauf levert goede kwaliteit cementgebonden pleister. U kunt gipsgebonden pleisters in elke bouwmarkt kopen. De verschillende soorten resulteren allen in een andere laagdikte en resultaat. Fix & finish is geschikt voor gladpleisterwerk van 1-3mm dik en roodband voor gladpleisterwerk van minstens 5 mm dik. Bij gladpleisterwerk van minimaal 10mm gebruikt u het beste goldband. Geelband is voor schuurwerk van minstens 5 mm en schuurband voor schuurwerk van minimaal het dubbele.

Gratis offertes vergelijken


zelf muren stucen

1. Voorbereiding

De eerste stap in het sausklaar of behangklaar stucen van uw muur is de voorbereiding. Voordat een stukadoor of klusser kan beginnen met het aansmeren van cement dient de ruimte zo leeg mogelijk te zijn. U kunt zelf meubels weghalen of afdekken, evenals radiatoren en stopcontacten. Elke muur dient goed bereikbaar te zijn als u of de stukadoor het pleisterwerk wil aansmeren. Verwijder loszittende delen van de muur zoals behang. Vul eventuele scheuren en gaten met een vulmiddel. Breng voordat u begint met het stucen altijd een voorstrijkmiddel aan. Dit zorgt ervoor dat stucwerk goed hecht. De ondergrond wordt tevens vrij gemaakt van stof. Maak vervolgens een kuip cement.

2. Stucen

De tweede stap is het daadwerkelijke stucen. Het cement moet direct na het mixen aangebracht worden. U moet het cement van onder naar boven aansmeren. Het is op dit moment niet erg indien de cement er niet strak opzit. Wanneer de hele muur voorzien is vlakt u deze uit met een rei. Schraap niet teveel gips weg. Gebruik nieuw cement voor het opvullen van eventuele oneffenheden. Vervolgens gaat u er opnieuw over met een rei. Wacht tot de ondergrond hard is geworden. Wanneer er geen beweging meer in het cement zit gaat u verder naar de volgende stap.

3. Afwerking

Wilt u glad stucwerk als afwerking? Dan bent u op dit moment klaar. Wanneer u uw muur sausklaar of behangklaar wilt afwerken dan moet u deze nog egaal en vlak maken. U maakt de muur vlak met behulp van een spackmes. Doop vervolgens een schuurbord in een emmer water. Schuur hiermee de muur. Maak draaiende bewegingen op het cement en zorg ervoor dat het schuurbord goed nat is. Wacht nu totdat het cement mat is opgedroogd. Vervolgens maakt u met een pleisterspaan of spackmes de muur glad. Dit was de laatste stap in het aansmeren van wanden.

Zelf stucen of muren laten stucen?

U vraagt zich misschien af of u zelf een muur zal aansmeren of dat u deze gaat laten stucen. Het is mogelijk om het stucen zelf te doen, het is wellicht echter verstandiger om dit over te laten aan een stukadoor. Stucen is een speciale klus en als u dit zelf doet dan is een aantal jaren ervaring geen overbodige luxe. Elk soort stucwerk heeft een andere aanpak nodig. Wanneer u het aansmeren zelf doet is het mogelijk dat u het stucwerk verkeerd aanbrengt. Bovendien moet u een hoop materiaal en gereedschap huren als u al het stucwerk zelf wilt doen. Stucen is bovendien zwaar werk. Houd hier rekening mee indien u overweegt om het aansmeren zelf te doen.

Gemiddelde prijs van stucen

U bent uiteraard benieuwd naar de kosten. De kosten van stucwerk worden meestal gerekend tegen een prijs per m2. De kosten hangen af van verschillende factoren. De soort ondergrond is bijvoorbeeld van invloed op de kosten. De soort stucwerk is hier tevens van invloed op. Sausklaar stucen moet erg netjes en vlak. Een stukadoor is langer bezig met sausklaar afwerken waardoor de kosten hoger liggen. Reken bij sausklaar afwerken op een prijs van €9,- tot €23,- per m2. Wilt u uw muur behangklaar laten stucen? Dan kunt u rekening houden met een prijs van €8,- tot €15,- per m2. Korrelpleister is iets duurder. Reken bij korrelpleister op een prijs van circa €12,- tot €23,- per m2.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Bij het afmaken van de muren en plafonds in uw woning hebt u vele opties. Het is verstandig om hier niet zelf mee aan de slag te gaan. U kunt een korrelpleister laten aanbrengen of ze behangklaar laten maken. Het maakt niet uit of u tijdens het afwerken van de wanden kiest voor behangklaar, korrelpleister, glad of sausklaar. Wij helpen u graag! Wij zijn een netwerk van stukadoors. Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u maximaal vijf offertes. Deze vergelijkt u op kosten en aanbod. Vervolgens kiest u zelf de vakman voorzien van de beste voorwaarden en de scherpste prijs!

wanden stucen