stucen

Stucen

Stucen is een goede manier om uw woning van binnen af te werken. Stucwerk is namelijk heel stijlvol, en te plaatsen in verschillende afwerkingen. Bovendien zorgt een muur stucen voor een rechte muur, waardoor oneffenheden eenvoudig te verbergen zijn. Wilt u ook uw huis stucen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u de offertes zo snel mogelijk in uw mailbox. Vergelijk de prijzen en kies de stukadoor met het beste aanbod.

Op deze pagina leest u meer over stucen: wat kost stucen per vierkante meter ongeveer? U vindt hier ook informatie over de mogelijkheden van stucwerk en hoe stukadoors te werk gaan bij het stucen van een muur of plafond.

Gratis offertes vergelijken

Wat is stucen?

Stucen houdt in dat u uw muren of plafonds egaal afwerkt. Met stucwerk zijn scheve muren recht te maken, en oneffenheden in de muur te verbergen. Stucen is dus een hele goede manier om oudere woningen af te werken.

Toch komt stucwerk ook goed tot z’n recht in een nieuwbouwwoning!

Een gladde afwerking heeft een moderne uitstraling, die goed past bij nieuwe woningen. Bovendien is het ook te gebruiken als onderlaag: u kunt het daarna ook nog zelf sausen of behangen.

Wilt u dit liever niet? Laat uw muur of plafond stucen in de gewenste kleur, zodat de afwerking direct klaar is.

Lees hier meer informatie over:
Muren stucen
Plafond stucen
Badkamer stucen

Waarom stucen?

Stucen zorgt voor een hele mooie afwerking op de muren. Maar dat is niet de enige reden waarom het huis stucen een goed idee is! Stucwerk is kleur- en stootvast, en daarmee heel geschikt in huizen met kleine kinderen of huisdieren. Daarbij is het een ideale manier om beschadigingen of oneffenheden te verbergen. Zou u gaan schilderen of behangen, dan blijft een scheve muur of een gat in de muur altijd zichtbaar!

De grootste voordelen van stucen op een rij:

 • Stucen is een mooie afwerking voor muren en plafonds.
 • Stucwerk verbergt beschadigingen en oneffenheden in de muur.
 • Er is de keuze uit verschillende afwerkingen.
 • Stucwerk is stoot- en kleurvast.

stukadoor prijzen

Wat kost stucen?

Wat stucen gaat kosten, is grotendeels afhankelijk van de afwerking die u kiest. Sierpleister is bijvoorbeeld duurder dan standaard spuitpleister.

Wat kost stucen per meter?

Voor spuitpleister betaalt u gemiddeld €5,- tot €15,- per m². Sierpleister kost ongeveer €12,- tot €25,- per m². Wilt u zelf de muur nog verven of behangen? Voor sausklaar stucwerk betaalt u ongeveer €9,- tot €24,- per m² en voor een behangklare afwerking liggen de prijzen tussen de €8,- tot €17,- per m².

Wilt u stucen met betonlook? Dat is ook een mogelijkheid! De prijs voor betonstuc start rond de €100,- per m². Het voordeel van betonstuc, is dat het ook geschikt is voor vochtige ruimtes.

Meer weten over stucwerk prijzen? U leest het op deze pagina.

Stucen: kosten 2024

Stucwerken Prijs per m²*
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Behangklaar stucwerk €8,- tot €17,-
Plafond stucen €5,- tot €23,-
Sausklaar stucwerk €9,- tot €24,-
Sierpleister (spachtelputz, rustiekputz of granol) €12,- tot €25,-
Schuurwerk €14,- tot €26,-
Raapwerk €15,- tot €30,-
Gevelpleister zonder isolatie €65,- tot €85,-
Gevelpleister met isolatie €95,- tot €125,-
Betonstuc Vanaf €100,- per m²
Tadelakt Vanaf €175,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per m² incl. materiaal, btw en arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.

Stucen btw

Is uw huis ouder dan 2 jaar en laat u uw woning stucen? Goed nieuws: stukadoren valt onder het verlaagde btw-tarief. U betaalt slechts 9% btw over alle arbeidskosten en materiaalkosten. Dit is alleen het geval als u hiervoor een stukadoor inschakelt. Wilt u zelf uw huis stucen en materialen aanschaffen, dan betaalt u daar gewoon 21% btw over.

Meer weten over het verlaagde btw-tarief? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

Besparen op de kosten van stucen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Start gratis offerteaanvraag
stucen werkzaamheden

Stucen: wat doet de stukadoor?

Stucwerk is te plaatsen in tal van verschillende kleuren, patronen en afwerkingen. Zo kiest u gemakkelijk iets wat bij u past. Maar wat doet de stucadoor eigenlijk?

Hoe de vakman te werk gaat, is volledig afhankelijk van de stucwerken die u laat uitvoeren. Raapwerk vereist bijvoorbeeld een andere aanpak dan als u kiest voor een gladde afwerking.

Zo gaat de vakman te werk bij verschillende soorten stucwerk:

 • Sausklaar: de vakman gebruikt een gipsmengsel met een hele fijne structuur. Deze gebruikt hij om de wanden glad af te werken. Hoe schever de muur, hoe dikker de laag die hij aanbrengt.
 • Behangklaar: behang is dikker en daardoor vallen oneffenheden minder op. Hierdoor hoeft de vakman een minder dikke laag aan te brengen.
 • Spackspuiten: bij deze methode spuit de stukadoor de stuclaag onder druk op muren of plafonds. Dit is een goedkope manier om in korte tijd grote oppervlakken af te werken.
 • Raapwerk: bij hele scheve muren is meer nodig dan een laag pleister om de muur recht te maken. Hiervoor is raapwerk geschikt. De vakman ‘raapt’ de muur, tot de stuclaag volledig waterpas is.
 • Sierpleister: pleister dat betstaat uit gips en fijne korrels. U kunt zelf de grootte van de korrels kiezen.
stucen

Aandachtspunten bij het stucen

Stucen zorgt voor een prachtige afwerking. Toch zijn er een aantal aandachtspunten. Denk er bijvoorbeeld aan dat stucwerk goed moet drogen. Houd voor elke millimeter aan stucwerk rekening met één dag droogtijd. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de omgeving.

Hoe kan ik de droogtijd versnellen?

Zorg voor een temperatuur van 20 graden Celsius en zorg voor voldoende luchtcirculatie. Het gebruik van een bouwdroger raden we u af: hierdoor bestaat de kans dat de pas gestuukte muren te snel drogen en dat er scheuren ontstaan.

Laat u een nieuwbouwwoning stucen?

Kies dan voor glad stucwerk. Een nieuw huis gaat nog ‘werken’, waardoor er scheurtjes in het stucwerk ontstaan. Hier kun je niks aan doen. Het voordeel van glad stucwerk, is dat beschadigingen naderhand gemakkelijker te herstellen zijn!

Stukadoor inhuren voor de afwerking van uw huis?

Vind eenvoudig een vakman bij u in de buurt en bespaar tot 40%!

Gratis offertes vergelijken

Stucen in de winter: is dat mogelijk?

Kan u de muren ook stucen in de winter? Dit is zeker mogelijk. Let wel op dat het niet te koud is: zorg voor een minimale temperatuur van 5 graden. Ook is het belangrijk dat er geen vorst in de muur zit. Is dit wel het geval, dan kan het eindresultaat beschadigd raken.

Na het stucen heeft het stucwerk even de tijd nodig om te drogen: ongeveer een dag per millimeter dikte. Als het stucwerk eenmaal goed gedroogd is, is het ook vorstbestendig. Bij lage temperaturen kan het voorkomen dat de droogtijd wat meer tijd in beslag neemt.

Wilt u persoonlijk advies? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een stukadoor bij u uit de buurt!

Zelf stucen of vakman inschakelen?

Stucen lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. We zien vaak dat doe-het-zelvers enthousiast aan de slag gaan, maar de muur niet goed egaal krijgen. Hierdoor gebruiken zij te veel pleister waardoor de materiaalkosten hoger oplopen. Bovendien schakelen veel mensen daarna alsnog een stukadoor in, omdat het eindresultaat tegenvalt.

Het is goedkoper om direct een vakman in te schakelen!

U bent dan altijd verzekerd van het beste resultaat en bespaart uzelf bovendien veel tijd en energie. Daarbij bieden de meeste stukadoors mooie garantievoorwaarden, waardoor ze eventuele beschadigingen kosteloos komen herstellen.

De voordelen op een rij:

 • U bespaart uzelf veel energie, tijd en frustraties.
 • Met een vakman bent u verzekerd van het beste resultaat.
 • Stukadoors bieden vaak mooie garantievoorwaarden.
 • Een vakman geeft u een persoonlijk advies.

Goedkoop stucen: handige bespaartips!

Zelfs met een klein budget is kwalitatief stucwerk een mogelijkheid. U kunt uw huis natuurlijk ook goedkoop laten stucen! Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten. Schakel samen met uw buren één stukadoorsbedrijf in en regel een mooie kwantumkorting: zo ligt de prijs per m² een stuk lager. Daarnaast is het altijd slim om een stukadoor in de buurt in te schakelen. Zo betaalt u geen of weinig voorrijkosten!

Zo bespaart u op uw stucwerk:

 • Kies een vakman in de buurt en bespaar op voorrijkosten.
 • Schakel samen met uw buren één stukadoor in.
 • Voer voorbereidende werkzaamheden zelf uit.

Vakman nodig voor stucen? Gratis offertes vergelijken!

Ook uw huis laten stucen? Schakel direct een vakman in, zodat u verzekerd bent van het mooiste resultaat! Vind eenvoudig en snel een geschikte stukadoor met onze gratis offerteservice. Ook een stukadoor nodig voor het stucen van uw woonkamer, keuken of badkamer?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk scherp geprijsde offertes van stukadoors in uw regio. Vergelijk de prijzen, en laat uw huis stucen door de vakman met het beste aanbod. Dat wilt u toch ook? Bovendien is de aanvraag gratis én helemaal vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.