Voordeur schilderen
 

Voordeur schilderen

De voordeur van uw woning is als het waren het visitekaartje van uw huis. Het is vaak het eerste wat iemand ziet en waar hij naar binnen gaat. Een mooie voordeur is daarom belangrijk voor de uitstraling van uw woning. Daarnaast gaat de deur langer mee, wanneer hij goed in de verf zit. Bij het schilderen van uw voordeur komt meer kijken dan de meeste mensen op het eerste gezicht zouden denken. Daarom hebben wij een handige beschrijving voor u gemaakt meg handige tips, zodat u gelijk aan de slag kan met het verven van uw buitendeur. Heeft u hulp nodig bij het schilderen van uw voordeur? Via het contactformulier vraagt u vrijblijvend diverse offertes aan. Na ontvangst van uw aanvraag zetten wij deze door naar maximaal 6 schilders bij u uit de regio. Het is aan u om de aanbiedingen op uw gemak met elkaar te vergelijken.

Voorbereidingen

Een buitendeur is iets heel anders dan een binnendeur, ze moeten namelijk voorzien worden van een andere verf. Een binnendeur heeft niet te maken met weersomstandigheden en hoeft minder beschermt te worden, daarom kunt u binnendeuren met een mooie kleur acrylverf schilderen. Bij een buitendeur ligt het echter wat anders, het hout van de deur moet namelijk goed beschermd worden tegen alle weersomstandigheden. De beste verf die u daarom kunt aanschaffen voor uw voordeur, is een alkydverf, dit is een verf op terpentine basis. De toplaag van deze verf is veel harder en beschermt het hout beter. Daarbij kunt u in een verfspeciaalzaak altijd om extra informatie vragen. Nadat u de juiste verf hebt gevonden, moet u nog een gepaste kleur uitzoeken die in de stijl van uw woning past.

Wat te doen met de verf en de kwasten tijdens verfbeurten in?

Nadat u de eerste laag hebt aangebracht, moet u wachten tot dat de verf is opgedroogd voordat u kan gaan schuren en kan gaan schoonmaken. Pas na het schuren en schoonmaken kunt u de volgende laag aanbrengen. Tussen deze twee verfbeurten in, kunt u de kwasten niet zomaar ergens neerleggen, dan droogt de verf uit en dat is slecht voor de kwasten. Zit er een halve dag tussen de verfbeurten in, dan kunt u de kwasten in een zakje doen en op een koele plek bewaren. Zitten er echter enkele dagen tussen de verfbeurten in, dan kunt u de kwasten beter in een potje met water bewaren. Dep ze voordat u ze in een potje doet wel goed af. De verf bewaart u gemakkelijk door er een laagje water over te gieten. Wilt u weer verder, dan giet u het water weer van de verf af en kunt u het gelijk weer gebruiken.

Gratis offertes vergelijken


Stap 1, Verflaag controleren

Voordat u uw nieuwe kleur verf op de deuren gaat smeren en begint met schilderen, moet er eerst geschuurd worden. Kijk hierbij eerst naar de huidige staat van de verflaag, is deze aan het bladeren, deels aan het bladeren, of is er nog niets aan de hand. Wanneer hij helemaal aan het bladeren is, dient u eerst al het verf er af te halen. Bladeren enkel een aantal stukjes, dan volstaat het om alleen deze gedeeltes weg te halen en de rest op te schuren. Zit al het verf nog goed op de deur, dan kunt u het gewoon gaan schuren. Maakt de deur echter wel van te voren schoon met lauwwarm water met een scheutje ammonia er in. Dit haalt al het vuil en vet van de deur af. Vervolgens kunt u de oude verf van de deur halen.

Stap 2, Schuren

Wanneer de deur met lauwwarm water met ammonia is schoon gemaakt, kunt u beginnen met schuren. Haal voordat u gaat schuren en schoonmaken wel eerst al het deurbeslag van de deur, dit maakt de klus een stuk gemakkelijker. Het schuren zorgt ervoor dat de oude verflaag ruwer wordt, waardoor de nieuwe verflaag beter hecht.

Stap 3, Beschadigingen en oneffenheden

De te lakken deur krijgt het mooiste resultaat wanneer de ondergrond mooi egaal is, deukjes en diepe krassen zijn daarom gemakkelijk weg te werken door deze te voorzien van een laagje plamuur. Gebruik voor deze klus tweecomponenten plamuur, deze is namelijk harder dan gewone plamuur. Nadat de plamuur is opgedroogd en is uitgehard, dient u de voordeur nogmaals te schuren. Wanneer de plamuur is ingekrompen, moet er nog een extra laagje plamuur op, om het daadwerkelijk helemaal egaal te krijgen. Is de buitendeur nu helemaal egaal glad, dan kunt u verder gaan naar de volgende stap, het daadwerkelijke schilderen van de deur.

Stap 4, Verven

Nu de ondergrond egaal en opgeschuurd is, kunt u beginnen met verven. U hebt al een kleur verf uitgekozen, dus die kan er nu op aangebracht worden. Zitten er ramen in de deur, plak deze dan van te voren goed af met schilderstape. Voor het schilderen zelf hebt u genoeg aan een roller en een ronde kwast. De grote oppervlaktes doet u met de roller en de kleine hoekjes en puntjes doet u met de ronde kwast. Zet de eerste laag grondverf op de deur. Werk altijd met de houtnerf mee voor het mooiste resultaat.

Stap 5, Eerste laag bewerken

Voor een mooie dekking, dient u de buitendeur vaker dan één maal te schilderen. Nadat de eerste grondlaag is opgedroogd, dient u deze weer een maal te schuren, doe dit met een 150 schuurpapier. Maak de deur daarna weer in zijn geheel schoon met lauwwarm water met ammonia.

Stap 6, Tweede laag

Nu u de eerste laag weer hebt bewerkt, kunt u overgaan tot het aanbrengen van de tweede dekkende laag verf op de buitendeur. Na de tweede laag is het verven klaar, tenzij u graag een extra laag wilt aanbrengen. Het beschermt uw deur alleen maar beter.

Tweede laag voordeur verven


Extra tips

Extra tips tijdens een klus zijn altijd handig, vooral als het gaat om het schilderen van uw voordeur. Bedek niet alleen de voor- en zijkanten van de deur, maar ook de boven en de onderkant. Deze worden vaak vergeten, terwijl dit vaak de zwakke punten zijn van de deur. Neem vooral de tijd bij deze klus, door te snel te verven, kan de laag minder mooi worden.

Hulp van de experts

Wilt u het verven van uw voordeur liever uitbesteden aan de experts, dan komt u via Arie van de Velde direct in contact met een erkend schildersbedrijf bij u in de buurt. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het schilderen en u ontvangt spoedig reactie. Zo weet u zeker dat uw deur er binnen de kortste keren weer tip top uitziet.