houten vloer verven

Houten vloer verven

Een houten vloer is prachtig maar het is mogelijk dat u eens iets anders wilt. Een hele andere (houten) vloer leggen is zonde, dus waarom niet de houten ondergrond opknappen en bijvoorbeeld wit verven? U vindt hier meer informatie over verschillende soorten verf zoals white wash, krijtverf en betonverf. Daarnaast komt een stappenplan voor het schilderen voorbij. Wilt u uw grenen of eiken vloer opknappen met bijvoorbeeld betonverf, maar doet u dit liever niet zelf? Vul dan gauw het offerteformulier in. Als u uw gegevens achterlaat ontvangt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vakmannen uit ons netwerk. U vergelijkt de offertes op prijzen en voorwaarden. Vervolgens kiest u zelf welke schilder bij u langs komt. We zijn u graag van dienst!

Wel of niet schuren?

Een houten vloer schuren is niet een populaire klus. Er wordt wel eens gezegd dat het bij krijtverf nooit nodig is om te schuren. Dit is echter niet helemaal waar. In sommige gevallen is het aanbrengen van krijtverf zonder te schuren inderdaad mogelijk, het is echter verstandig om rekening te houden met de houten ondergrond. Het doel van schuren is namelijk het gladmaken van oneffenheden of het verwijderen van de oude, slechte verflaag. U wilt natuurlijk dat de nieuwe laag strak en egaal wordt aangebracht. Daarnaast zorgt schuren ervoor dat de (krijt)verf beter hecht. Als u niet gaat reinigen en schuren bent u langer bezig met verven.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u begint met schilderen moet u de houten ondergrond reinigen en schuren. Allereerst kunt u deze reinigen met warm water en ontvetter. Na het reinigen slaat u uitstekende spijkers het hout in. Eventuele gaten vult u op met kneedbaar hout. Als de houten ondergrond droog is begint u met schuren. Schuur in lange banen met de nerf mee. Het gebruik van een schuurmachine is aan te raden. Gebruik allereerst een grove korrel en later een fijne. Na het schuren maakt u de houten vloer schoon met een stofzuiger. Hierna kunt u deze opnieuw reinigen met ontvetter en warm water. Plak de plinten af en zorg ervoor dat de ruimte geventileerd is.

Gratis offertes vergelijken

grondverf houten vloer

Stap 2: Vloer in de grondverf

Na het reinigen en schuren brengt u de grondverf aan op de houten vloer. Dit zorgt ervoor dat de volgende laag vloerverf beter hecht en dekt. Het is verstandig om de grondverf in de richting van de houtnerf aan te brengen. Breng de vloerverf eerst royaal aan op de randjes met een kwast. Vervolgens kunt u de grotere delen schilderen met een parketverfroller. Begin met drie tot vier planken naast elkaar. Als deze helemaal klaar zijn gaat u verder met de volgende drie tot vier planken. Schilder in verticale richting, rol horizontaal uit en schilder vervolgens opnieuw in verticale banen. Op deze manier verdeelt u de grondverf het beste.

houten vloer schilderen

Stap 3: Houten vloer verven

Na circa vijf uur is de houten verf overschilderbaar. Als deze nog niet helemaal glad is dan schuurt u nog eens. Wacht u langer dan 24 uur? Dan moet u sowieso de ondergrond nog eens licht schuren. Vervolgens begint u met het verven van de houten vloer. Roer de verf grondig door en doe wat in een verfbakje. Schilder ook hierbij eerst in verticale richting, rol het horizontaal uit en schilder tot slot weer in verticale banen. Ook deze keer kunt u de houten vloer na vijf uur opnieuw verven. Voor een slijtvast en langdurig resultaat heeft een houten vloer namelijk meestal een tweede laag nodig.

Stap 4: Na het schilderen

Vloerverf heeft veel tijd nodig om uit te harden. Na ongeveer 24 uur mag u met sokken over de geschilderde houten ondergrond lopen. Na een week mag u pas de meubels terug zetten, omdat de houten vloer dan helemaal uitgehard is. Het is belangrijk dat u eventuele tape verwijdert wanneer de vloerverf nog nat is. Als u dit later doet is het mogelijk dat de vloerverf beschadigd of dat u niet alle tape weg krijgt. Als u de kwasten of rollers de volgende dag opnieuw nodig hebt, dan wikkelt u ze in een plastic zak of folie. Als u klaar bent met de klus laat u de kwasten goed drogen en gooit u ze bij het huishoudelijk afval.

Tips bij het schilderen

Heeft u last van optrekkend vocht? Schilderen is alleen mogelijk wanneer er folie of een droge kruipruimte onder de vloeren zit. Het is verstandig om te schilderen bij daglicht. Met veel licht weet u zeker dat u geen stukje mist. Gaat u de bodem in een lichte kleur verven zoals wit? Gebruik dan ook een grondverf in een lichte kleur. Hetzelfde geldt voor een donkere kleur. Als u een kwast rechtop houdt, de haren horizontaal buigt, en ze vervolgens terug laat springen, dan steken eventuele losse haren eruit. U verwijdert deze zo eenvoudig. Houd daarnaast altijd rekening met de plek waar u begint met verven. Zorg ervoor dat u eindigt bij een deur.

houten vloer wit verven

Welke vloerverf?

Als u een houten vloer wilt schilderen dan hebt u de keuze uit een aantal soorten verf. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit krijtverf, betonverf of white wash. Een white wash geeft een leuk effect. Dankzij een white wash blijft het houten karakter namelijk behouden. Er komt echter wel een lichte kleurzweem overheen. Krijtverf is tevens een leuke optie voor een houten vloer. Deze dekt goed, heeft diepe kleuren en geeft een erg mooi mat effect. Betonverf wordt vooral gebruikt om een betonnen vloeren mee te verven. Het is echter tevens mogelijk om aan te brengen op een eiken vloer. Het is in ieder geval belangrijk dat de soort verf voor op uw houten vloer slijtvast is. Lakken is daarom tevens aanbevolen.

houten vloer schuren en verven

Vloer wit verven: trendy

Erg trendy tegenwoordig is houten vloeren wit verven. Twijfelt u of wit bij u past? Een voordeel van een witte houten vloer is dat deze ervoor zorgt dat de ruimte groter lijkt. Een witte houten vloer maakt de ruimte namelijk lichter. De kleur matcht daarnaast met vele andere kleuren wat het inrichten van uw woning eenvoudig maakt. Een nadeel is echter dat in een witte vloer sneller kale slijtplekken zichtbaar zijn. U ziet bovendien viezigheid sneller liggen waardoor u vaker zult moeten schoonmaken. Gebruik in ieder geval altijd een goed dekkende verf. Wit is een lichte kleur waardoor deze minder snel zal dekken.

houten vloer opknappen

Houten vloer laten verven

Wilt u uw grenen of eiken vloer opknappen? Doe zit zelf met bijvoorbeeld white wash, betonverf of krijtverf. Omdat de grond veel wordt belopen is het echter belangrijk dat het verven erg goed wordt gedaan. U wilt natuurlijk niet dat er slijtplekken ontstaan waardoor u na enkele maanden opnieuw moet verven. Voor een onervaren klusser is het daarom wellicht verstandig om het schilderen over te laten aan een vakman. Een schilder is ervaren en heeft het juiste materiaal. Als u het verven door een vakman laat doen bent u dan ook verzekerd van een netjes en strak resultaat.

Besparen? Offertes vergelijken!

Als u uw grenen of eiken vloer gaat lakken dan geeft dit al gauw een hele andere look. Ook bijvoorbeeld white wash of betonverf geeft een mooi effect. Ziet u het opknappen niet helemaal zitten? U bent bij ons aan het juiste adres. Wij zijn namelijk een netwerk van ervaren en erkende schilders. Vul gauw het offerteformulier in zodat u telefonisch of per email meerdere (maximaal 5) offertes ontvangt. Het aanvragen van offertes is gratis en helemaal vrijblijvend, u zit nergens aan vast. U vergelijkt de offertes zelf op aanbod, prijzen en voorwaarden. Vervolgens kiest u zelf de schilder die bij u langs komt!